Cursus Autolyse

Vanaf nu ik ga er vanuit dat je Introductie, Wat is dit? en Wie ben jij? hebt gelezen, zodat je weet waar je aan begint en vooral ook waarover ik het ga hebben. Mocht je één van deze drie pagina’s nog niet hebben gelezen, dan is het slim om dit alsnog te doen voordat je verder gaat.

autolyseDe Inhoud

De Autolyse, zoals ik het presenteer, bestaat als geheel uit een aantal gerelateerde zaken, waaronder Autolyse zelf (ontwikkeld en gepubliceerd door Jed McKenna als ‘spirituele autolyse‘).

Hieronder staan de onderdelen die je kunnen helpen bij het ontwaken uit de droom. Als je de tekst volgt, word je vanzelf van pagina naar pagina geleid.

 1. Inleiding:
  Ik weet dat sommige mensen, waaronder ikzelf, het liefst meteen aan de slag gaan en zelden een inleiding lezen, maar in dit geval stel ik voor om dit wel te doen.
 2. Zelfonderzoek:
  Het ‘voorbereidende werk’ om vast te stellen wie en wat jij bent, door te onderzoeken wie en wat jij niet bent.
 3. Autolyse (I):
  Een korte beschrijving van wat Autolyse inhoudt, door Jed McKenna.
 4. Autolyse (II):
  Hiermee ga je de aangenomen en geaccepteerde werkelijkheid — dat wat jij denkt dat je bent en dat wat jij denkt dat de wereld en het leven is — onderzoeken en toetsen op waarheid.
 5. Integratie:
  Het integreren van nieuwe inzichten en/of een nieuwe ‘realiteit‘. Hiermee ga je aan de slag wanneer je vastloopt met de Autolyse of wanneer je klaar bent met de Autolyse.
 6. Ademen:
  Goed ademen is van groot belang voor je lichaam en je geest. Ademen is onderdeel van Integratie, maar ook los daarvan te gebruiken.
 7. Voelen:
  Door te voelen zonder te oordelen, koppel je jouw emoties en gedachten los van het verhaal dat jij jezelf doet geloven over die emoties en gedachten. Voelen is onderdeel van Integratie, maar ook los daarvan te gebruiken.
 8. Naschrift:
  Ter afsluiting, een paar laatste opmerkingen en ‘pointers’.

Lees de hierboven vermelde pagina’s eerst allemaal een keer door voordat je er mee aan de slag gaat, dan weet je tenminste wat er komen gaat en bovendien zul je het beter tot je kunnen nemen wanneer je er werkelijk aan begint.

Extra

Dit zijn twee extra methodes of oefeningen die je kunt gebruiken om te ontwaken in of uit de Droomstaat. Het is niet per se een onderdeel van Autolyse, maar kan wel als vervolg op Autolyse gebruikt worden.

 1. Memento Mori:
  Memento Mori, ‘Bedenk dat je zult sterven’, houdt in dat je bij alles wat je doet je bewust bent van het simpele maar onontkoombare feit dat je dood zult gaan. Elke stap die je zet kan de laatste zijn en elke uitademing kan zomaar nooit meer opgevolgd worden door een inademing.
 2. Vier Vragen:
  Ontwikkeld door Byron Katie. Deze vier vragen kun je altijd gebruiken wanneer je ergens tegenaan loopt en merkt dat je onrustig wordt of je opwindt over iets.

Ga Naar: “Inleiding”