Ademen

Bewust ademen is niet ingewikkeld. Je kunt in principe de hele dag door bewust ademen, dat zou zelfs een heel goed idee zijn, maar het kan ook heel verhelderend werken als je er per dag 1 of 2 keer een kwartier de tijd voor neemt.

autolyseJed McKenna Over Ademen

“In feite zouden de meeste mensen al heel wat soepeler en gemakkelijker functioneren als ze alleen maar zouden leren correct adem te halen. Bijna iedereen beperkt de ademhaling tot het bovenste gedeelte van de longen, waardoor alleen de borstkas wordt uitgezet en niet de buik.

“Het gevolg van een dergelijk oppervlakkige ademhaling is dat we opereren vanuit een permanente paniektoestand, alsof het leven een voortdurende vecht-of-vlucht situatie is. Dit leidt tot een toestand van mentale spanning die we als normaal beschouwen, maar die we via allerlei verslavingen en afleidingen proberen te ontvluchten.

“Zowel onze bezigheden overdag, als onze slaap ’s nachts worden erdoor verstoord. Als we volledig ademhalen via onze longen door ons middenrif uit te zetten, scheppen we automatisch een situatie waarin we ons evenwichtig en op ons gemak voelen, wat weer een weerslag heeft op onze omgeving.

“Is het niet veelzeggend dat we een maatschappij vormen van mensen die niet eens weten hoe ze moeten ademhalen? Hallo zeg! Is er een basaler niveau denkbaar waarop we tekort kunnen schieten? En is het niet nog veelzeggender dat, als we op deze schadelijke gewoonte worden gewezen, de meesten van ons daar absoluut niets aan zullen veranderen, omdat ijdelheid niet toelaat onze buik uit te zetten?”

Uit: ‘Spiritueel Incorrecte Verlichting’

Hoe Te Ademen

Als onderdeel van Integratie ga ik je nu vertellen hoe je bewust moet ademen, ook al denk je te weten hoe dat moet.

Ga ergens zitten waar je niet wordt gestoord. Zorg ervoor dat je comfortabel zit. Ga niet liggen en ga niet op een bed zitten, omdat een bed automatisch en ook onbewust geassocieerd wordt met ‘slapen’. Ga vooral rechtop zitten en niet onderuit hangen.

Zorg ervoor dat je ademhaling constant is. De inademing moet net zo lang zijn als de uitademing. Ook moet de ademhaling ononderbroken zijn. ‘Ononderbroken ademen’ houdt in dat je de adem na het inademen niet even ‘vasthoudt’ voor je weer uitademt en niet een pauze inlast tussen het uitademen en het inademen.

Adem in door je neus en adem ook uit door je neus (tenzij je neus verstopt zit). Bij het inademen maak je gebruik van je middenrif waardoor je buik uitzet in plaats van alleen je borstkas. Dit is de enige methode om je volledige longcapaciteit te gebruiken en te zorgen voor optimale zuurstof opname.

Concentreer je op de ademhaling, adem bewust in en adem bewust uit. Dit zorgt ervoor dat je gedachten zoveel mogelijk ‘hier nu in dit moment’ blijven en niet afdwalen naar de was die je nog moet doen of de afspraken die je nog moet nakomen. Als je gedachten toch afdwalen, wat ze ongetwijfeld zullen doen, dan is dat geen ramp. Zodra je het merkt, breng je concentratie dan weer terug naar de ademhaling.

Je zult merken dat het verschil uitmaakt hoe je ademt. Ook al denk je dat je het je hele leven als vanzelf goed doet, de effecten zullen je laten zien dat je er naast zit. Neem er de tijd voor, zoals met alles, zodat het ‘lichaam-geest-systeem’ tot rust en tot zichzelf kan komen.

Korte Samenvatting

  1. Zorg dat je 15 minuten de tijd kunt nemen;
  2. Ga ergens zitten waar je niet wordt gestoord;
  3. Ga rechtop maar comfortabel zitten;
  4. Adem in en uit door je neus;
  5. Verbind de ademhaling zonder pauzes of ‘adem inhouden’;
  6. De inademing is net zo lang als de uitademing;
  7. Adem vanuit het middenrif;
  8. Concentreer je op de ademhaling waardoor je automatisch ‘hier nu in dit‘ bent.

Ga Naar: “Voelen”